Jak zrobić domowy budyń?
Budyń może być wspaniałym daniem, odpowiednim do podania zarówno na deser, jak i podwieczorek. Ze względu na to, że zawiera znaczne ilości mleka, doskonale sprawdzi się jako przekąska dla najmłodszych. Jednak nie każda mama potrafi zaufać gotowym mieszankom.
Warto wiedzieć, że samodzielne przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest trudne. W jego skład wchodzi przede wszystkim mleko, mąka ziemniaczana, cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka jaj. W rondelku należy wymieszać wszystkie suche składniki i dodać do nich żółtka.
Cały czas podgrzewając, stopniowo i powoli dodajemy do nich mleko. Nie zapominaj o mieszaniu! Ważne jest, żeby konsystencja była gładka, a w masie nie pojawiły się grudki. W tym celu możesz użyć rózgi lub miksera.
Jeśli jednak zdecydujesz się na tę pierwszą, wiedz, że będziesz musiał mieszać naprawdę bardzo energicznie. Aby zmienić nieco smak budyniu, można dodać również odrobinę soku owocowego. Dobrze znać sposób przygotowania tej prostej przekąski również wtedy, kiedy mamy zamiar dokładnie przestudiować etykietę kupnej wersji budyniu.
Wtedy bez wahania możemy stwierdzić, czy producent nie próbuje wcisnąć nam ogromu niepotrzebnych, czy wręcz szkodliwych składników.