Klasyczne pancakes
Uwielbiane przez Amerykanów pancakes to pomysł na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Pancakes są zdrowe, lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. Ponieważ można je jeść niemal ze wszystkim, to powinny zasmakować każdemu, nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Do przyrządzenia klasycznych pancakes będziesz potrzebować: – 50 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – 250 g mąki – 2 łyżki cukru – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Na początku roztop masło, w osobnej misce rozetrzyj jajka z mlekiem i dodaj pozostałe suche składniki. Do otrzymanej masy dodaj roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ciasto powinno być dosyć gęste. Pancakes powinno smażyć się na patelni, na której można smażyć bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu placuszki będą smaczniejsze i bardziej kształtne. Gdy na wierzchu ciasta podczas smażenia pojawią się małe dziurki oznacza to, że placuszki można już przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu pancakes powinno podawać się jeden na drugim, z ulubionymi dodatkami.