Kolorowo i zdrowo – sałatki wiosenne
Wiosna nie tylko rozpoczyna się intensywnym kwitnieniem drzew oraz kolorowych kwiatów, ale także pachnących ziół, warzyw oraz owoców. Jest to wspaniały czas na przygotowywanie zdrowych posiłków, które niczym tęcza wypełniają talerze naszych dzieci. Bez problemu możemy wprowadzić wiele wartościowych smaków, które przynoszą wiele dobroczynnych witamin oraz składników mineralnych.
Najłatwiejszym sposobem na wprowadzenie w jednym momencie wielu składników jest przygotowanie wiosennej sałatki. Możesz wykorzystać do tego, jako bazę sałatę oraz pokrojone w kostkę pomidorki, rzodkiewkę, kiełki, kiszonego ogórka, a także świeżego, a całość posyp odrobiną przypraw i zielonym szczypiorkiem. Bardziej kaloryczną wersją będzie ta przygotowana na bazie majonezu.
Jednak wtedy zrezygnuj z sałaty, którą lepiej połączyć ze śmietaną lub kefirem. Dobrym rozwiązaniem jest pokroić w kostkę ser, szynkę konserwową, a do tego świeża papryka, rzodkiewka i szczypiorek. Nie dość, że ładnie wyglądają to jeszcze świetnie smakują.
Właściwie do miseczki można włożyć wszystko, co tylko mamy pod ręką i w zależności od tego, co lubią nasze dzieci. Taka witaminowa mieszanka to dobre wiosenne rozwiązanie, na podwieczorek, śniadanie czy sałatkę do obiadu. Nic tak nie uzupełnia niezbędnych do rozwoju dziecka substancji, jak porcja smakowitych warzyw.
Podawane na zimno również doskonale smakują w towarzystwie jajek, mięsa, czy grzanek. Dlatego starajmy się urozmaicać wiosenną dietę dziecka różnymi smakowitymi sałatkami.