Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Lasagne to potrawa uwielbiana przez wszystkich, jednak zamiast jej tradycyjnej wersji z pomidorami i mięsem mielonym, warto czasem odważyć się na coś innego. Wspaniałą odmianą dla tej potrawy będzie w tym przypadku użycie szpinaku i kurczaka.

Do przygotowania lasagne potrzebnych będzie 9 płatków makaronu lasagne, 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), pojedynczy filet z kurczaka, trzy ząbki czosnku, dwie szklanki tartej mozzarelli, cebula. Niezbędne są także składniki do zrobienia sosu beszamelowego, czyli: 60 g masła, 50 g mąki pszennej i łyżeczka gałki muszkatołowej.

Przyrządzenie lasagne jest bardzo proste. Pokrojony filet z kurczaka należy usmażyć na patelni, dodać cebulę oraz czosnek.

Następnie należy dodać szpinak i całość doprawić wedle uznania. Przygotować sos beszamelowy i rozgrzać piekarnik do 180 ̊C.

Formę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć dno makaronem, chwilę wcześniej nieco już podgotowanym. Na przemian nakładać sos beszamelowy, ser i farsz – przekładać makaronem.

Wierzchnią warstwę posypać serem, a następnie zapiekać przez około 20 minut.