Mięso dla zdrowia
Choć istnieje wielu przeciwników spożywania mięsa, są osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsnego posiłku. Jeśli należycie do tej drugiej, mięsożernej opcji, pamiętajcie o kilku istotnych sprawach, przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny.
Najmniej odpowiednie do spożycia, a przez to najmniej zdrowe są mięsa czerwone, czyli wołowina i wieprzowina. Warto więc częściej stawiać na drób oraz cielęcinę oraz na chude mięsa.
Przygotowując posiłek, starajcie się usunąć widoczny tłuszcz z mięsa czerwonego, a także przed pieczeniem, smażeniem, czy gotowaniem pozbywać się skóry z mięsa. Bezwzględną koniecznością, bez jakiej nie powinniście rozpoczynać przygotowywania potraw mięsnych jest mycie mięsa.
Przed przyrządzeniem należy umyć je w bieżącej i chłodnej wodzie, zaś w przypadku ryb należy wytrzeć je wilgotną ściereczką. Najlepsze, bo najzdrowsze mięso, to mięso pieczone, wypiekane, gotowane oraz grillowane.
Najgorszy sposób jego przyrządzenia, to smażenie, które powoduje zwiększenie kaloryczności mięsa oraz negatywnie wpływa na jego smak i konsystencję. Pamiętajcie też, iż pod żadnym pozorem nie należy używać po raz drugi tłuszczu, który użyto do smażenia mięsa, bowiem może on działać rakotwórczo, jak i sprzyja powstaniu wielu innych chorób.