Rozgrzewająca zupa paprykowa
Nie ma nic lepszego, niż pyszna zupa paprykowa. Idealnie rozgrzeje i doda sił po ciężkim dniu. Zupa paprykowa posiada naprawdę wiele zalet. Po pierwsze jest to danie, niezwykle bogate w cenną witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność. Po drugie, zupa ta niewiarygodnie smakuje i stanowi wspaniałą alternatywę dla nudnej pomidorówki. Do przygotowania potrawy potrzebnych będzie sześć dużych papryk, w tym cztery czerwone i dwie innego koloru. Oprócz nich ważnym składnikiem jest także cebula. By przyrządzić zupę paprykową wystarczą dwie niewielkie sztuki. Ponadto potrzebne są również dwa ząbki czosnku i dwa pomidory oraz puszka sosu pomidorowego. Do przyprawienia niezbędna jest także sól, pieprz i odrobina papryki chilli.
Nie należy też zapomnieć o jogurcie, który przyda się do dekoracji. Przygotowanie zupy trzeba rozpocząć od umycia papryki, przekrojenia jej na pół i usunięcia z niej nasion. Tak przygotowane połówki tego warzywa układa się na blaszce, wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Blaszkę umieszcza się w piekarniku rozgrzanym do 250 ̊C – w momencie, gdy skórka papryki jest już lekko przypalona, piekarnik należy wyłączyć, a paprykę przykryć przezroczystą folią. Po upływie piętnastu minut paprykę obiera się ze skórki. Obraną i pokrojoną cebulę z czosnkiem podsmaża się na oleju, a następnie dodaje pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewa się sosem pomidorowym i przez chwilę podgrzewa na małym ogniu oraz przyprawia do smaku. Gotową zupę odstawia się na chwilę i miksuje za pomocą blendera. Po zmiksowaniu można podgrzać, a następnie przelać do talerzy i ozdobić odrobiną jogurtu naturalnego. Zupa paprykowa doskonale smakuje z grzankami.