Ryby – niezbędne w zdrowej diecie
Warto wiedzieć, że ryby mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i nie może ich zabraknąć w codziennej diecie.
Niestety, ale w naszym kraju wciąż rzadko goszczą na stołach.
Statystyki pokazują, że statystyczny Polak zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie, w porównaniu z Japończykiem, który zjada ich aż 65 kg, i mieszkańcem Norwegii – 46 kg.
Dlaczego ryby odgrywają tak ważną rolę w zdrowym odżywianiu? Badania pokazują, że u osób, które spożywają dużo ryb, ryzyko zachorowania na schorzenia układu krążenia, miażdżycę czy choroby nowotworowe jest mniejsze.
Wszystko to za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów, które występują w rybach.
Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz układu krążenia.
Ponadto zapobiegają problemom z pamięciom, ze wzrokiem oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Poza tym ryby zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B, które biorą udział w procesach wzrostu komórek, wzmacniają kości oraz poprawiają stan skóry.
Warto wiedzieć, że ryby morskie zawierają jod, który zapobiega problemom z tarczycą.