Z czym podawać naleśniki?
Naleśniki, jako danie serwowane na podwieczorek, cieszą się dużym powodzeniem. Swoją chlubną sławę zawdzięczają w dużej mierze łatwości i szybkości wykonania, a także niewielkiemu kosztowi składników.
Trudno jednak nie docenić również faktu, że nawet jadane dzień po dniu nie muszą nam się znudzić, bo codziennie mogą smakować inaczej. Nawet jeśli przygotujemy najlepsze w świecie ciasto, nie da się ukryć, że prawdziwym sercem naleśnika jest jego farsz.
Może być przyrządzony na rozmaite sposoby: na słodko, słono lub w wersji pikantnej. Jednak nie da się ukryć, że na podwieczorek najchętniej sięgniemy po pierwszą z nich.
Taką również z największym apetytem będą wcinać nasze pociechy. Jako nadzienie dla chrupiącego naleśnika świetnie sprawdzą się domowe przetwory – dżemy, powidła i konfitury.
Z pewnością będą też zdrowsze i mniej tuczące niż ich sklepowe odpowiedniki. Ponadto nie musimy ograniczać się do tradycyjnych i ogólnodostępnych smaków.
Śmiało możemy przyrządzić zaprawy z ulubionych owoców lub nawet ich mieszanek. Naprawdę warto poeksperymentować w tej właśnie dziedzinie.
Uzyskany smak jest uzależniony tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni.