Zdrowe soki zagęszczane
Soki to szczególna grupa artykułów spożywczych, która z uwagi na dostarczanie do organizmu wartościowych substancji odżywczych, powinna być spożywana jak najczęściej. O tym, co dobrego zawierają w sobie soki zagęszczane i jak wpływają one na organizm, opowie niniejszy artykuł.
Zacznijmy od podstaw. Sok zagęszczony wyciskany jest z owoców lub też warzyw, które poddaje się zagęszczeniu poprzez usuwanie z niego wody.
Tak powstałe zagęszczone soki posiadają blisko 6-krotnie mniejszą objętość, co umożliwia łatwiejsze magazynowanie takiego soku, jak i obniżenie kosztów transportu. Uzyskanie soku pitnego następuje następnie poprzez dodanie do takiego soku wody w ilości proporcjonalnej do tej, jaka została odparowana.
Uzyskany poprzez odparowanie wody i aromatów sok zagęszczony posiada bardzo zbliżoną do oryginalnego soku owocowego ilość kwasów organicznych, witamin i substancji odżywczych, choć składniki te zostają wraz z tym procesem doskonale zachowane. Warto poddawać soki również pasteryzacji, co zwiększa długość terminu ich spożycia.
Także spasteryzowanie soków nie wpływa na zmniejszenie się ilości odżywczych takiego produktu.