Ziołowe bułeczki
Bułki nie muszą być co dziennie takie same. Możesz sobie urozmaicić ich spożywanie i piec je samodzielnie, dodając do ciasta swoje ulubione dodatki. Idealnym śniadaniowym pieczywem są scones, czyli uwielbiane przez Brytyjczyków ziołowe bułeczki. Możesz jeść je suche, lub posmarować masłem czy białym serkiem – wszystko zależy od Twoich upodobań.
Scones mogą być pieczone z suszonymi owocami, ziarnami lub ziołami. W każdym przypadku są bardzo łatwe do przygotowania. Oto prosty przepis na około 8 smacznych i pożywnych bułeczek: Składniki: – 1 jajko – 450 g mąki i trochę do posypania blatu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – świeży majonez – dużo świeżo mielonego pieprzu – 3 łyżki ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek, mięta) – 200–250 ml mleka – 1 łyżka ziaren sezamu – 220 g sera ricotta Ser, jajko i zioła wymieszaj, w osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Do ugniecionego ciasta dodaj zawartość pierwszej miski i całe ciasto podziel na 8 część, z każdej uformuj babeczkę. Babeczki posyp sezamem i wstaw do nagrzanego (ok. 190 stopni) piekarnika. Będą upieczone po około 20-25 minutach.
Smacznego!.