Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Ziemniaki ze szpinakiem i śmietaną
Ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest na przykład podanie ich ze szpinakiem oraz śmietaną. Takie danie doskonale sprawdzi sie jako samodzielna potrawa, jak i pyszny dodatek do mięs. Do przygotowania takiego dania potrzebne są młode ziemniaki (około dwunastu sztuk)
Kursy gotowania, przybliżające założenia różnych diet
Cyklicznie pojawiające się na rynku, najróżniejsze diety, czy to odchudzające, wspomagające, oczyszczające czy też energetyzujące, bardzo często wspierane są przez kursy gotowania, uwzględniające zasady z nich wynikające. Osoby zainteresowane stosowaniem jakiejkolwiek z nich, która wymaga radykalny
Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja
Coraz więcej właścicieli firm, funkcjonujących na krajowym rynku, stara się w formie dbałości o rozwój pracownika, ale także i rozbudzaniu ich zainteresowań, jako formę spędzania czasu poza firmą, zorganizować raz w roku spotkania zwane integracyjnymi. Dzięki temu, iż wszyscy pracownicy mogą uczest
W czym gotować, czyli garnki emaliowane, czy teflonowe?
To, w czym gotujemy odgrywa kolosalną rolę, jeśli spojrzeć na jakość oraz zdrowie przyrządzonych posiłków. Warto więc gotować w naczyniach, które nie tylko nie powodują pogorszenia się smaku naszych potraw, ale i działają korzystnie na wartości odżywcze i zdrowie posiłków. Na rynku istnieje olbrzymi
Domowe frytki z warzywami
Frytki stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych lub ryb, jednak równie wspaniale nadają się na danie główne. Frytki z chęcią zajadają nawet najmłodsi, dlatego tak często podaje się je do obiadu. Ciekawym urozmaiceniem frytek ziemniaczanych są równie smaczne frytki warzywne, które bardzo łatwo moż
Zdrowe soki zagęszczane
Soki to szczególna grupa artykułów spożywczych, która z uwagi na dostarczanie do organizmu wartościowych substancji odżywczych, powinna być spożywana jak najczęściej. O tym, co dobrego zawierają w sobie soki zagęszczane i jak wpływają one na organizm, opowie niniejszy artykuł. Zacznijmy od podstaw.
Czy warto jeść suszone owoce i warzywa?
Czy suszone owoce i warzywa są produktami wartymi naszych żołądków? Czy ich zjadanie jest równie wartościowe, co zjadanie produktów w podstawowej ich formie, w surowym stanie? Czy tego typu asortyment posiada wartość odżywczą, która powinna skusić każdego do sięgnięcia po nie, i w końcu czy są one s
Tosty po francusku
Ile jest państw na świecie, tyle istnieje rodzajów śniadań, a sposobów na przygotowywanie tostów na pewno jest jeszcze więcej. Jednym z takich pomysłów są tosty francuskie. To danie znane i chętnie zjadane, oczywiście także poza granicami Francji. Przepis na nie jest banalnie prosty. Do tostów fra
Ziołowe bułeczki
Bułki nie muszą być co dziennie takie same. Możesz sobie urozmaicić ich spożywanie i piec je samodzielnie, dodając do ciasta swoje ulubione dodatki. Idealnym śniadaniowym pieczywem są scones, czyli uwielbiane przez Brytyjczyków ziołowe bułeczki. Możesz jeść je suche, lub posmarować masłem czy białym
Budyniowy podwieczorek
Na podwieczorek możemy podać niemal wszystko. Dzięki temu poobiednie przekąski nie muszą się zbyt często powtarzać, przez co skutecznie unikniemy monotonności na stole. Częste zmiany w jadłospisie stanowią doskonałe urozmaicenie diety. Dobrym pomysłem na podwieczorek jest zaserwowanie budyniu lub k
Jakie gotowanie jest teraz w modzie
Mody się zmieniają i zmiany te dotyczą przeróżnych dziedzin. Okazuje się, że kulinaria są jedną z nich. Zdecydowanie to, co gotowało się kiedyś, a to co gotuje się teraz są to zestawy potraw niezwykle zróżnicowane. Wystarczy, że przypomnimy sobie co jedliśmy w przedszkolu, na szkolnej stołówce lub
Rozgrzewająca zupa paprykowa
Nie ma nic lepszego, niż pyszna zupa paprykowa. Idealnie rozgrzeje i doda sił po ciężkim dniu. Zupa paprykowa posiada naprawdę wiele zalet. Po pierwsze jest to danie, niezwykle bogate w cenną witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność. Po drugie, zupa ta niewiarygodnie smakuje i stanowi wspaniał